تاریخ ادیان در گرجستان نشان میدهد که این سرزمین ظهور آیینهای مختلفی مانند خورشیدپرستی، زرتشتیگری، بودائیسم و... را به خود دیده است. البته بررسی ادیان گرجستان، فارغ از این که گرجستان کجاست و چه شرایط اقلیمی دارد، ممکن نیست. قرارگیری این سرزمین در منطقه قفقاز جنوبی، مجاورت با دو دریای خزر و دریای سیاه و حضور همسایگانی مانند ایران، ترکیه، روسیه و جمهوری آذربایجان، در فرایند شگلگیری هویت قومی و دینی این سرزمین مؤثر بودهاند. با تمام اینها، امروزه بیش از 80 درصد مردم این سرزمین، دین مسیحیت (شاخه ارتدوکس) را پذیرفتهاند و به آن اعتقادی عمیق دارند. بعد از جمعیت ارتدکس گرجستان، مسلمانان قرار دارند که بزرگترین اقلیت دینی این کشور را تشکیل میدهند و پس از آنها، اقلیتهای مذهبی دیگری مانند یهودیان، ارامنه و... قرار میگیرند.
دانستن دین مردم گرجستان و اینکه دین غالب در گرجستان چیست؟ به شما کمک میکند که در سفر به این کشور، مراقب حساسیتهای مذهبی افراد باشید و با احترام به قوانین، سنتها و آداب و رسوم مذهبی، سفر خوشی را تجربه کنید. با ما همراه باشید.
مسیحیت در گرجستان
بررسی تاریخچه مسیحیت در گرجستان نشان میدهد که مردمان این کشور در قرن اول میلادی با این آیین آشنا شدند. بر اساس روایتی گرجی، آندریاس؛ نماینده حضرت مریم (س)، اولین کسی بود که در نواحی شرقی و غربی گرجستان به تبلیغ این دین پرداخت و عدهای را مسیحی کرد. البته مسیحیان دیگری مانند سیمون کنعانی و سنت متاتا هم در همین دوره فعالیتهای تبلیغی داشتند. با این وجود، گسترش فراگیر مسیحیت در گرجستان، مرهون تلاشهای بانویی مسیحی به نام نینو است. تا جایی که در اوایل قرن چهارم میلادی و در دوران حاکمیت شاه میریان سوم، مسیحیت بهعنوان دین رسمی گرجستان اعلام شد. آغاز ساخت کلیساهای تاریخی گرجستان هم مربوط به همین دوران است و امروزه شاهد وجود بناهایی شکوهمند و کلیساهای معروف گرجستان مانند صومعه جواری، کلیسای «سوتی تسخولی» و «سامتاوروس» در این کشور هستیم که هر ساله محل بازدید گردشگران بسیاری از سراسر دنیا است.
مذهب اکثریت گرجیها، ارتدوکس است و بیش از 83 درصد جمعیت این کشور را تشکیل میدهد. این در حالی است که مذهب گرجستان در شاخه کاتولیک، چیزی حدود 8 درصد جمعیت این کشور را به خود اختصاص داده است و ژرمنهای پروتستان هم از دیگر اقلیتهای مذهبی این کشور هستند.
جالب است بدانید که میزان وفاداری گرجیان به مسیحیت در طول تاریخ، مثالزدنی است. به عبارت دیگر، با وجود جنگها و قتل عامهای فراوان در تاریخ این سرزمین، دفاع از آیین مسیحیت به مثابه دفاع از میهن تلقی میشده و ساخت کلیساها، دیرها و صومعهها همچنان ادامه یافته است.
اسلام در گرجستان
تفلیس؛ مهمترین شهر گرجستان در قرن دوم هجری توسط مسلمانان فتح شد، اما گسترش اسلام در شهرها و روستاهای اطراف آن به تدریج صورت گرفت. البته بخشی از نفوذ و گسترش اسلام در این سرزمین هم به دلیل مهاجرت ترکها به گرجستان بود. دوران تسلط عثمانی و صفویان از دیگر دورانهای مهم تاریخی برای گسترش این آیین در گرجستان محسوب میشود. بخصوص اینکه در دوره صفویان، اسلام شیعی در این سرزمین بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفت.
آمار دقیق مسلمانان در گرجستان معلوم نیست، اما به طور میانگین، چیزی حدود 11 درصد از جمعیت این شهر را تشکیل میدهند که 7 درصد از آنها شیعیان هستند. بخشی از جمعیت مسلمان این کشور، ساکن مناطق شرقی گرجستان بوده و با جمهوری آذربایجان، همسایهاند. بخشی دیگر هم در نواحی غرب گرجستان و نزدیک مرزهای ترکیه و روسیه به سر میبرند. مارنئولی بزرگترین شهر شیعهنشین مجارستان است و علاوه بر آن به مناطقی مانند تهله، روستاولی، ارتاچالا، جیردخان، سید آباد و.. هم میتوان اشاره کرد. در حالی که اکثریت گرجیهای ساکن آجارا، سنیمذهب هستند و تعداد کمی از آنها هم در منطقه مشکتی زندگی میکنند.
ادیان اقلیت در گرجستان
علاوه بر مسیحیت و اسلام، حضور ادیان اقلیت در گرجستان را هم نباید نادیده گرفت. برای مثال، پیروان کلیسای ارامنه حدود 4 درصد جمعیت و گروههای کوچکی از کردهای یزیدی حدود 0.8 درصد از جمعیت این کشور را تشکیل میدهند. البته دستههای کوچکی از مولوکانها، دوخوبورهای روس و یهودیان هم وجود دارند که تعداد دو گروه آخر به خاطر مهاجرتهای گسترده، کاهش یافته است. علاوه بر اینها، پیروان فرقههای جدید مذهبی مانند شاهدان یهوه و سپاه نجات هم در گرجستان حضور دارند. " به این معناست که این گروه مذهبی (شاهدان یهوه) و سازمان دیگری به نام "سپاه نجات" (The Salvation Army) که یک جنبش خیریه مسیحی است، در گرجستان فعالیت میکنند و باورهای خود را تبلیغ میکنند یا خدمات خیریه ارائه میدهند.،که البته تعداد آنها بسیار اندک است.
تاثیر دین بر فرهنگ گرجستان
ورود مسیحیت به گرجستان باعث ایجاد فرهنگی مبتنی بر این آیین شد. فرهنگی که ادبیات کهن گرجی را کنار زد و در زمینههای مختلفی از قبیل هنر، ادبیات، معماری و حتی نظام آموزشی نمود داشت. برای مثال، کلیساهای این کشور از جاهای دیدنی گرجستان هستند که بهعنوان شاهکارهای معماری و نمادهایی از هویت ملی و فرهنگی این کشور شناخته میشوند. مسیحیت ارتدکس گرجی و سایر مسیحیان موقع عبور از کنار کلیساها، احترام خود نسبت به این اماکن مقدس را با اشاره دست ابراز میکنند و غیرت دینی بالایی دارند. البته هماهنگی ساختار دولت با دین رسمی این کشور هم باعث قدرتگیری سویههای این فرهنگ بوده است. تا جایی که دولت این کشور، امتيازات و حقوق ويژهای به كليسای ارتدوكس اعطا کرده است که پیروان سایر ادیان گرجستان از آن بیبهرهاند. برای مثال؛ اموال و درآمدهای کلیسای ارتدوکس گرجستان، مشمول معافیت مالیاتی است و کشیشان این کلیسا از خدمت سربازی معاف هستند. بهعلاوه، دولت، ردیف بودجه خاصی را به این کلیسا اختصاص داده است.
با وجود این تفاوتها، حضور دین اسلام با دو شاخه سنی و شیعه، دین یهود و سایر مکاتب در این کشور هم بارقههای فرهنگی خاص خود را داشته است و سعی هر قومی بر این بوده که فرهنگ خاص دینی خود را حفظ کند. رد پای این فرهنگها در نوع پوشش، آداب مهماننوازی و انجام مراسمهای مذهبی در میان پیروان ادیان مختلف به چشم میخورد. برای مثال میتوان به برگزاری مراسمهای اسلامی در مناسبتهای خاص مانند ایام محرم و ماه مبارک رمضان و برگزاری نماز جماعت در مساجد گرجستان، اشاره کرد.
فستیوال های مذهبی در گرجستان
غلبه مسیحیت در گرجستان باعث شده که جشنهای مذهبی این کشور هم رنگ و بوی کاملا مسیحی داشته باشند. این جشنهای بزرگ که مراسم عید پاک و جشن کریسمس هستند، هر ساله با حضور صدها نفر از گرجیان برگزار میشوند. در ادامه، هر کدام از آنها را با تفصیل بیشتری معرفی میکنیم:
عید پاک از مهم ترین جشن های مذهبی در گرجستان
مسیحیان معتقدند که در چنین روزی سربازان رومی، عیسی مسیح (ع) را به صلیب کشیدهاند، اما او دوباره زنده شد و این رویداد، نشانی از روز رستاخیز است. به مناسبت عید پاک، 4 روز تعطیل رسمی در گرجستان اعلام شده و در چنین روزی شاهد حضور گسترده مسیحیان در کلیساها خواهید بود. رفتن بر مزار درگذشتگان و دستگیری از نیازمندان هم از دیگر رسوم این ایام است. مردم در چنین روزی سفرههایی رنگین با انواع غذاهای لذیذ تدارک میبینند و از مهمانهای خود با گل و شیرینی، شراب و تخممرغهای رنگی پذیرایی میکنند. آنها تخممرغ را نمادی از زندگی دوباره میدانند و علاوه بر آن، از نمادهای دیگری مانند سبزه به نشانه زندگی جدید و خرگوش بهعنوان نماد زایش هم استفاده میکنند.
کریسمس در گرجستان
جشن کریسمس مصادف با آغاز سال نو میلادی است. در این ایام، شهرهای گرجستان مانند تفلیس، باتومی، تلاوی و... سرشار از شور و نشاط هستند و چهره شهرها با وجود کاجهای تزئینشده، چراغهای درخشان و انواع نمادهای کریسمس کاملا عوض میشود. دیدن این مناظر خیرهکننده، بخصوص در شب، یکی دیگر از جذابیتهای سفر به گرجستان است؛ جذابیتی که با وجود انواع غذاهای لذیذ ویژه این روز و شیرینیهای خوشمزه، چندبرابر میشود. پیشنهاد ما این است که تور گرجستان در ایام کریسمس را از دست ندهید.
سفر به گرجستان را با همراهی مای پرواز تجربه کنید...
سفر به گرجستان، تجربهای بهیادماندنی است؛ تجربهای که با همراهی یک تیم حرفهای مانند مای پرواز، دلنشینتر خواهد شد. رزرو تورها با پکیجهای متنوع این تیم، شرایط مختلف مسافران را بهخوبی پوشش میدهد. بهعلاوه، امکان استفاده از انواع تخفیفها و خدمات استثنائی هم مهیا است تا یکی از بینظیرترین سفرهای گردشگری خود را تجربه کنید. برای این منظور، به بخش تور تفلیس گرجستان بروید و اطلاعات کامل لیست تورها را مرور کنید.
نظرتان را در مورد این تور با دیگران به اشتراک بگذارید
دیدگاه ثبت شده